Nyhetsbrev nr 2

EP14

Sju veckor i USA för EP14

college2ep14Den 29 mars bar det av mot Landvetter för Entreprenörsprogrammets treor. USA och Kalifornien var destinationen. Under fem veckors tid fick eleverna studera på Santa Rosa Junior Collage och bo i värdfamiljer. Därefter reste klassen vidare på en egen resa, och besökte bland annat städer som LA, San Diego och San Fransisco. Den egna resan, som pågick under ungefär två veckor, både planerades och betalades av eleverna själva.

Efter nästan sju veckor på resande fot var det dags för eleverna att flyga hem till Sverige igen, fulla av nya kunskaper, erfarenheter och minnen för livet.

 

”Efter tre års slit landade vi äntligen på flygplatsen i San Fransisco. 19 nervösa elever satte sig på en buss till en liten stad ungefär två timmar från ”The City” där vi skulle spendera de kommande fem veckorna hos värdfamiljer. Familjerna var otroligt generösa. De öppnade upp sina hem för oss, bjöd oss på mat vi aldrig tidigare smakat och tog oss till platser vi förmodligen aldrig skulle besökt utan dem. Tiden flög förbi och efter att vi haft graduation efter våra fem veckor på Santa Rosa Junior College och kramat våra familjer farväl satte vi oss på ytterligare en buss, denna gång tillbaka till San Fransisco. Vi turistade, shoppade lite för mycket och åt massa god mat. Dagen därpå fortsatte vi resan som vi själva jobbat ihop pengar för att kunna genomföra. Denna gång bar det av till Los Angeles där vi återigen turistade och såg måsten som Walk of Fame och Hollywoodskylten. Våra sista dagar spenderandes i solen i San Diego, och vi njöt av att vila på stranden och äta massa god mat tillsammans.

Veckorna i USA var den absolut bästa tiden i mitt liv. Jag tror inte jag bara talar för mig själv när jag säger att jag kom hem som en ny människa på många sätt. Jag kände mig mer mogen, självständig och framförallt mer glad och avslappnad. För vi har faktiskt haft tre tuffa år, jag och min klass. Vi har slitit, pluggat till prov, skrivit rapporter och räknat tandkrämstuber på ICA i en oändlighet. Men nu när jag reflekterar över min tid i USA så känner jag inget annat än att det var så värt varenda söndagsångest, varenda kväll med inventering på ICA och varenda timme som lagts ner på att plugga. Jag är så otroligt tacksam för att jag fått denna möjlighet och att jag har fått dela den med mina bästa vänner.”
Molly Ljungström, EP14


EP15

Framgångar för EP15

framgangep15Den 8-9 maj genomfördes den nationella finalen i ”Ung Företagsamhet – Entreprenörskap på riktigt”. Vinnarna från de regionala UF-mässorna fick återigen ställa ut sina företag och produkter/tjänster, denna gång på stora Älvsjömässan i Stockholm. Entreprenörsprogrammet var representerat av tre UF-företag med elever från årskurs två på Entreprenörsprogrammet; •KIM UF, som med sitt könsneutrala memory var regional vinnare i Årets hållbara företag

  • Se Mig UF, som med sina nyckelringar med reflexer stått som regional vinnare i Årets affärsplan
  • The Pillow Company UF, som med sina prydnadskuddar av spillmaterial tagit hem den regionala vinsten som Årets UF-företag

Redan innan mässan i Stockholm hade Se mig UF utsetts till SM-vinnare, dvs deras affärsplan hade valts ut som Sveriges bästa UF-affärsplan!

För de två andra UF-företagen var det upp till bevis på mässan. Parallellt med försäljning i montrarna hölls presentation inför jury och publik, tuffa intervjuer med kluriga frågor och ständig bevakning efter minglade UF-domare.

På årets galamiddag efter avslutad mässa var det så dags för prisutdelning och återigen blev det framgångar för Entreprenörsprogrammet. KIM UF stod som vinnare och svensk mästare i Hållbart företagande!

Ett stort grattis till våra UF-företag från Entreprenörsprogrammet!


EP16

Stockholmskultur

EP16 operanUnder sitt första år på gymnasiet och Entreprenörsprogrammet har eleverna i EP16 startat upp samarbetet med sina fadderföretag. De har besökt företagen, genomfört intervjuer, skrivit vetenskapliga rapporter och hållit muntliga föredrag om företagens olika verksamheter. Klassen har också genomfört resor till Göteborg, Stockholm och Danmark, där de tagit del av nordisk historia och kultur.

”Under min första tid på Entreprenörsprogrammet så insåg jag direkt att de fördomar jag hade om linjen inte alls stämde överens med hur det verkligen var. Utöver de fantastiska och lärorika resor vi får göra, så finns det otroligt mycket mer som faktiskt gör detta program till Sveriges absolut bästa program. Jag ser verkligen fram emot de kommande två åren jag har kvar på EP.”
Calle Sigurdsson, EP16